Episode 3

Mooi, dat het toch een beetje reuring veroorzaakt, ons nieuwbouwplan. Heb ik de illusie dat er ook maar iets gaat veranderen in de situatie zoals die nu is? Wat denken jullie zelf? Na 57 jaar op deze aardkloot weet ik dat ik voor sprookjes naar de Efteling moet.

De kloof tussen politiek en burger blijkt wederom zo groot te zijn als de Grand Canyon. Ondanks de vele duimpjes en reacties bij deel 1 en 2 zou je voor kunnen stellen dat er achter de oren wordt gekrabt. Niets is minder waar. 

In die eerste twee schrijfsels stelde ik twee dingen aan de kaak. De transparantie Bulders BV, en de grote grap die toewijzingsprocedure heet. Grap? Ja, Google even, en je wilt niet weten welke beerput je open trekt. Wéderom! Nee, ik zeg niet dat het in Heeze gebeurt, maar transparantie ontbreekt op alle fronten!

Maar goed, er komen reacties. Met enige verbazing las ik een reactie van ons dorpsbestuur op mijn stukje “Bulders 2”, waarin getracht werd om me met een botte sabel weg te zetten als een “Roddeljournalist die de waarheid niet kent (of niet begrijpt).

Veel meer dan het licht optrekken van mijn wenkbrauwen richting mijn terugtrekkende haargrens deed het me overigens niet. Geveinsde superioriteit. Daar mag je van vinden wat je wilt; ik vind het deerniswekkend.

en verder?

Veel meer nieuws stond er echter niet in die reactie. Een echo van het RTG van afgelopen maandag. Die heb ik twee uur lang gevolgd. De saaiheid die het uitstraalde kwam dicht in de buurt van de paringsdrang van de meikever. Maar goed, met vlagen waren de reacties interessant. Met begrijpend luisteren heeft deze “roddeljournalist” overigens geen enkele moeite, alhoewel sommigen daar blijkbaar aan twijfelen.

Afijn, een twee uur durend feest waarin door Van Der Stek uit de doeken werd gedaan hoe de situatie met de BNG GO nu precies in elkaar zit. Een plausibel verhaal, sans abattre son jeu. Maar nogmaals, zijn verhaal was prima onderbouwd. Voor die halve miljoen krijg je de verdere regie over de ontwikkeling van De Bulders, en dat is vergeleken met de marktwaarde een schijntje en zonder noemenswaardig groot risico. Wel is actie vereist. Het moet binnen nu en een paar weken echt rond zijn. Ikzelf? Ik stem voor.

Over de toewijzingsprocedure is het verder niet gegaan. Was wellicht ook geen agendapunt. Maar het is iets wat mij zorgen baart. Een transparante manier die lokaal breed gedragen wordt. Of een puntensysteem waarbij inwoners van Heeze, Leende of Sterksel de voorkeur krijgen bij bemensing van de nieuwe woningen. Dit zonder de willekeur van de verkoper, die bewezen vaker kiest voor diegene waarvan men zeker weet dat de financiering of meerwerk totaal geen probleem is, of diegene met een eigen huis. Dat eigen huis moet immers ook verkocht worden, en vormt op zich een nieuw verdienmodel.

en dat verbaast me!

Uiteraard leest deze schrijver (m/v/x) ook het hele boekje over de verkiezingen 2022 wat we in de bus mochten ontvangen. En ach, ook al is het een ordinair reclameblaadje waarin coalitiepartijen zich graag op de borst kloppen voor hun veelal succesvolle efforts en beloftes maken die niet helemaal haalbaar zijn komende periode.

wat bedoel je?

Nou, eigenlijk bedoel ik dat het verkiezingsprogramma grootse woorden bevat. Maar hoe geloofwaardig zijn die zonder dat er naar het proces van toewijzing wordt gekeken?

Mag ik jullie herinneren aan de wethouder van deze partij die zich niet kent in de problematiek die breed op internet en bij Vereniging Eigen huis te vinden is? Waarom dan geen transparante manier faciliteren? Wat speelt er mee, of is dit pure naiviteit?

is D66 de enige?

Ook het CDA maakt zich hard voor toewijzing aan eigen inwoners. Maar hoe gaan ze dat faciliteren? Holle verkiezingsretoriek?

Dus, mocht er een partij zich nog willen onderscheiden van de rest, spreek je dan nu uit. Wees duidelijk en zeg dat we het toewijzingsproces gaan bekijken ten faveure van de Heeze-, Leende-, en Sterkselnaren. En kijk dan ook even naar die formele trekking onder toeziend oog van een notaris. Mij lijkt als je dit statement NU durft te maken, je dit best eens wat zetels op kan leveren op 16 maart. In ieder geval 5 stuks uit Huize “Roddeljournalist.” Fijne dag nog!